Преглед

Вклучено во цената:

 • 7 часа јавање (2 дена),
 • 1 час обука за јавање (тренинг и совети за безбедност),
 • Опрема за јавање (шлем за јавање и заштитници за грб)
 • Целосна опрема за кампување (шатори, вреќи за спиење, душеци)
 • Безбедносно и логистичко возило
 • Оброци и пијалоци
 • Презентација на стари земјоделски техники
 • Водич на македонски јазик

Не е вклучено во цената:

 • Авио превоз, превоз до ранчот Шерпа
 • Осигурување
 • Сите лични трошоци што не се наведени под „Вклучено во цената“.

Јавачка експедиција е патување на коњ, кое може да создаде неколку потешкотии, но исто така да ве награди со искуство за паметење и сценарио што можеби нема да имате можност да го видите никогаш.

Овој тип на екскурзија ќе ви даде можност да уживате со вашето семејство, деца и пријатели и да поминете квалитетно време на планините, бегајќи од модерната цивилизација.

Два дена во Националниот парк Маврово – поминување време со екипата за јавање коњи Шерпа и локалните жители. Оваа тура е за оние кои сакаат да уживаат во богатствата на планината. Јавајќи нагоре по долините на планината Бистра и поставувајќи кампови длабоко во планините, ќе уживате во огромниот и бескраен отворен поглед на безбројниот број планински врвови. На ова патување, ќе се приближите до животот на овчарите, посетувајќи неколку фарми за овци, ќе го искусите традиционалниот начин на правење сирење и кашкавал, и едноставно ќе уживате во природата.

За Турата

1 ден – 3 часа јавање

 • 9.30 Пристигнување на ранчот. Гостите ги очекуваат пијалаци за добредојде.
 • 10.00 Работилници – Молзење кози и подготовка на сирење.
 • 11.30 Доделување безбедносна опрема, совети за безбедносни процедури, практично објаснување и обука за јавање на коњи во западен стил (добредојдени се и оние кои не јаваат).
 • 12.30 Пикник ручек (домашна пита, овчо сирење и кашкавал, свеж зеленчук)*
 • 14.00  Поаѓање кон кампот
 • 17.00 Пристигнување во кампот

Планирани се групни активности како што се поставување шатори за спиење, палење оган и подготовка на вечера, која вклучува скара.

* Вегетаријанците треба да ги наведат своите преференции за храна во Барањето за понуда.

 • 18.30 Сервирање вечера до огнот – скара (ноќевање во шатори).

 

2 ден – 4 часа јавање

 • 7.00 – Будење рано наутро
 • 7.30 – Посета на фармата за овци СОЛОМУНИКА (5 мин од областа за кампување)

– Ќе имате можност да ги видите сите земјоделски техники како што се рачно молзење на 3.000 овци и традиционалниот начин на производство на сирење и кашкавал.

 • 09.00 – Започнување со подготовки за појадок (во кампот)
 • 10.00 – Појадок
 • 11.00 – Поаѓање кон СНАДАКТАШ јавајќи коњ (јавање до високите планински врвови со фантастичен поглед на МАВРОВСКОТО ЕЗЕРО)
 • 13.00 – Ручек на фарма за овци
 • 14.00 – Поаѓање кон кампот Шерпа јавајќи коњ
 • 16.00 – Пристигнување во кампот Шерпа
 • 18.00 – Вечера во кампот (традиционално јадење со мешано месо во рерна)

– ноќевање во кампот.

 

3 ден – 4 часа јавање

 • 09.00 Започнување со подготовки за појадок (во кампот)
 • 10.00 Појадок
 • 11.00 Поаѓање кон рачот Шерпа јавајќи коњ (јавање до високите планински врвови со фантастичен поглед на МАВРОВСКОТО ЕЗЕРО)
 • 13.00 Ручек на овчарската фарма (различна од фармата од утрото)
 • 14.00 Поаѓање кон ранчот Шерпа јавајќи коњ
 • 16.00 Пристигнување на ранчот Шерпа
 • 16.30 Вечера на ранчот (предјадење, свинско/јагнешко, салата, десерт)

 

Цена – 270 евра од лице (Gold premium)

Галерија