Преглед

РУЧЕК ПОНУДА

Предлог за ручек е јагне подготвено на традиционален начин на ранчот. Оваа понуда е достапна само со резервација.

ПИЈАЛОК

Неограничени количини (ракија, квалитетни домашни бели и црвени вина, пиво и останати пијалаци)

ЗАБЕЛЕШКА

Сите производи (кашкавал, сирење и месо) се свежи и произведени на ранчот од коњичкиот клуб (здрава и природна Био храна која денес е тешко да се најде).

ПОТРЕБНА ОПРЕМА

 • Удобни чевли
 • Соодветна облека за сурови временски услови
 • Крема за сончање

ПАКЕТОТ ВКЛУЧУВА

 • Целосно водење и организација од јавачкиот тим на Шерпа.
 • 5 работилници + активности со натпреварувачки дух (обука за јавање и јавање, подготовка на коњот за јавање, молзење кози и произведување кашкавал и сирење од козјо млеко, посета на музеј во Галичник, возење велосипед)
 • Влезница за национален парк Маврово
 • Пијалоци на ранчот (Сите видови на пијалоци, алкохолни и освежителни)
 • Шлем за јавање

ПАКЕТОТ НЕ ВКЛУЧУВА

 • Превоз и осигурување
 • Сите приватни трошоци кои не се споменати во „Вклучено во цената”

 

Забелешки

За овие јавачки тури, обавезвно СПАКУВАЈТЕ СОООДВЕТНА ОБЛЕКА, како и опрема за заштита од сонце и ветер.

Добредојдени се и оние кои не јаваат (основна обука пред јавање)

Ќе јаваме Балкански планински коњи: скротени селски коњи, мали, но особено силни и безбедни за планински терени.

Организираме патувања за сите нивоа на јавачи (од почетници до напредни јавачи)

Не двоумете се да поставите какво било прашање. Инструкторите за јавање се добро обучени и имаат големо искуство, па може слободно да се консултирате за сè.

Овие активности се одлични за групни и семејни патувања, но и одличен начин за стекнување нови пријателства со луѓе кои имаат авантуристички дух и љубов кон природата.

Имајте предвид дека РАНЧОТ ШЕРПА е оддалечен 1км од селото Галичник во рамките на Националниот парк Маврово. Тоа е ненаселена област и нема редовен превоз до местото.

За Турата

Распоред

 • 9:30 часот Пристигнување, пијалок за добредојде, поделба по групи
 • 10:00 Започнување со работилници/активности
 • 14:00 Ручек

Активности

На ранчот нудиме различни активности како што се:

 • Јавање коњи со претходна обука
 • Седлање и зауздување на коњи
 • Молзење кози
 • Подготовка на козјо сирење и кашкавал
 • Посета на локалниот музеј во Галичник
 • Активности со натпреварувачки дух (Табла со шајки: кој тим најбрзо кова; Tрки со вреќи над 25 метри; влечење со јаже, сечење дрва со пила)
 • Ручек (Предјадење, главно јадење, десерт)

 

Доколку бројот на учесници е поголем од 10, ќе ги поделиме во помали групи. Следствено на тоа, додека еден тим јава, друг го посетува музејот, а третата група молзе кози и прави сирење и кашкавал се додека сите групи не поминат низ сите активности.

Во случај да има поголем број, дестинацијата може да се посети 5-6 пати во текот на денот, така што постои можност да се направат тури и до 50 луѓе.